Blog

Blog

Vrijdagmiddag: tijd voor zin!

Gisteren was het 5 mei. De dag waarop we de vrijheid vieren.

Hoog op de vier torenzijdes van de Sint Jan in Den Bosch hing de Nederlandse vlag fier te wapperen. Beneden in de winkelstraten en op de terrassen was het gezellig druk.

Het viel mij op hoeveel mensen – jong en oud – de basiliek inliepen. Rondkijkend. Pratend met een monnik die een bloemstuk aan het opmaken was voor een heiligverklaring van een verzetsheld. Of een kaarsje aanstekend bij Onze Lieve Vrouwe van Den Bosch.

Onze Lieve Vrouwe van Den Bosch is een beroemd beeld met een speciale betekenis voor de Bosschenaren. Ze was rond 1380 een verwaarloosd, lelijk beeld – bestemd voor brandhout. Maar na diverse wonderen werd het beeld onderdeel van processies, bedevaart en verering.
Vanwege de meimaand (Mariamaand) is zij naast het altaar geplaatst. Om haar schouders hangt een blauw bewerkte mantel. De mantel is een recent ontwerp en staat symbool voor hoop en troost na de coronaperiode. Om haar heen staan rijen vazen met veelkleurige bloemen. Aan haar voet een grote vaas fluitenkruid: een kruid dat de ontwerpster van de mantel tijdens haar wandelingen gedurende de lockdown overal in de natuur zag groeien. Ze zag in het kruid een symbool van hoop, omdat het fluitenkruid ieder voorjaar weer gaat bloeien. Daarom koos ze het als inspiratie voor haar ontwerp.

Ook ik loop naar het beeld en zet mijn kaarsje tussen de vele honderden kaarsjes die daar al staan te flakkeren. Veel mensen blijven na het aansteken van hun kaarsje nog even naar het beeld staan kijken. Er hangt een sfeer van bezinning. Mensen die hun gedachten laten gaan naar mensen en gebeurtenissen in hun leven… Vragen om troost en steun bij uitdagingen…

Ookal zijn we niet meer zo kerkgebonden, een geloof – in welke vorm dan ook – blijft voor veel van ons een bron van hoop en steun. Dat we niet alles zelf in de hand hoeven hebben, maar mogen vertrouwen. Dat er ‘iets’ goeds is dat ons mensen overstijgt. Een stukje verwondering in een rationele wereld. Binnen de zes onderdelen van zingeving is ‘geloof’ het meest spirituele aspect. Het aspect gaat niet zozeer om religieuze dogma’s, maar om een hartsgevoel of hartewens over wat er volgens de persoon ‘meer’ is of zou kunnen zijn dan wat direct verklaard kan worden. Omdat het betekenis en vertrouwen in het leven geeft.

Waar geloof jij in? Waar vertrouw jij op? Laat jij je leven en handelen hierdoor inspireren?

Quote van de week: ‘We carry within us, the wonders we seek around us.’ (Sir Thomas Browne)

Ik wens iedereen een zinvol weekend toe!

Warme groet,

Elise van Schaik
Zingevingscoach | Geestelijk verzorger | Trainer  bij Tijd voor Zin!