Blog

Blog

Omzien naar elkaar - Waterland Spijkenisse

Vrijdagmiddag: tijd voor zin!

 

Eigenwaarde en verbinding

Gisteren kwam het gesprek op twee momenten op hoe de coronatijd mensen heeft veranderd. Tijdens een overleg met de lokale zorgcoöperatie en later die dag met een coachklant. De afgelopen tijd heeft veel rouwheid aan de oppervlakte gebracht bij mensen. Fundamentele behoeften waar niet aan voldaan kon worden, pijnlijke plekken die door de afwezigheid van afleidende bezigheden en mensen, extra werden gevoeld. Er werd genoemd dat bij sommige – al kwetsbare – mensen, de verandering misschien wel blijvend was.

Hoe kunnen we hier verandering in brengen?

Veel mensen zoeken het antwoord in de twee zinaspecten ‘eigenwaarde’ en ‘verbinding’. Je weer gezien en gewaardeerd voelen, de verbondenheid met een groep mensen en inbedding lokaal verstevigen. Wanneer je één zinaspect versterkt, zal het gevoel van grip op het leven ook toenemen.

In de praktijk

De zorgcoöperatie die actief is in de gemeente Maashorst (N-B), is een mooi voorbeeld van hoe deze aspecten in de praktijk gebracht kunnen worden. Het initiatief is opgezet door een vrouw van de lokale huisarts. Samen met een team van lokale preventiewerkers en betrokken vrijwilligers staan ze klaar voor buurtgenoten die even een steuntje in de rug nodig hebben. Mensen met een warm hart, veel ervaring in de zorg en een groot netwerk. De ondersteuning kan vanalles zijn: van een kopje koffie tot het aanboren van hun netwerk zodat de fiets gemaakt wordt waarmee iemands wereld een stukje groter wordt. De buurvrouw hoeft maar op te merken dat het niet zo goed gaat. Als de persoon in kwestie hiervoor openstaat, komt de preventiewerker langs voor een kennismaking en koppelt een vrijwilliger aan de persoon. Het doet denken aan de christelijke naastenliefde. Niet voor niets is de slogan van het Reekse blad (Reek is een dorp in deze gemeente, waar ik mijn praktijk heb) ‘Goed voor mekaar’. Zo geven ze de gemeente al vele jaren een sociale kleur. Omdat het netwerk al een tijd actief en bekend is, heeft het in de coronatijd echt nood kunnen lenigen. Het initiatief gooit hoge ogen. Inmiddels kijken ook andere gemeenten er graag de kunst af.

In de agenda

Lezing donderdag 2 juni om 19.30 uur in de bibliotheek in Schaijk (N-B) ‘Praktisch aan de slag met zingeving: creëer meer betekenis in je dagelijks leven!’. Een lezing over de zes zingevingsaspecten.

Je kunt je binnenkort aanmelden via de website van de bibliotheek.

 

Quote van de week

‘Connection is why we’re here; it is what gives purpose and meaning to our lives.’
– Brené Brown

 

Ik wens iedereen een zinvol weekend!

Warme groet,

Elise van Schaik
Zingevingscoach | Geestelijk verzorger | Trainer  bij Tijd voor Zin!