Blog

Blog

Vrijdagmiddag: tijd voor zin!De dood is een serieuze uitdaging voor ons vermogen om zinvol te leven. Waarom alle uitdagingen, leren en groeien om vervolgens te sterven? Als we weer worden vergeten, wat is dan de betekenis van alles wat we doormaken?Een cliënt die ik heb begeleid zou spoedig sterven. Ik wilde haar een podium geven in mijn column in de krant. Ik heb haar gevraagd wat zij van het leven had geleerd en wat ze de lezers zou willen meegeven. De vraag maakte indruk op haar. Ze kreeg de kans om haar leven en sterven een nut te geven voor een groter publiek. Om iets na te laten.Nalatenschap is belangrijk. Als we ons verhaal een keer aan iemand kunnen vertellen.Het is de reden dat Dave Isay – grondlegger van het StoryCorps – een StoryBooth neerzette in diverse publieke ruimtes in Amerika. Het zijn kleine afgeschermde ruimtes waar mensen met belangstelling naar je luisteren. Een plek waar de gewone mens zijn of haar verhaal kan doen. Je kunt er een afspraak maken om 40 minuten ongestoord je verhaal te vertellen aan een interviewer. De meest bijzondere verhalen worden verteld. Over hoe ze als kind waren, hoe ze opgroeiden en waarom ze bepaalde keuzes maakten. De gesprekken worden opgenomen en bewaard in een archief. Er zijn ook rijdende StoryBooths die in het hele land verhalen opnemen. Zo wil StoryCorps ieder mens de kans geven om gehoord te worden, inzichten te kunnen delen en – vooral – herinnerd te worden.In mijn zingevingsaspecten spreek ik over het belang van het hebben van een doel in je leven. Er is bij dit aspect een duidelijk verschil tussen een doel dat geluk of zingeving geeft. Bij geluk gaat het meestal om doelen voor jezelf. Dingen die vooral jou blij maken. Bij zingeving gaat het om doelen die voorbij jezelf reiken en ten bate van iets of iemand anders zijn. Een doel waarmee je de wereld een stukje beter maakt. Waarmee je hoopt iets goeds achter te laten. Daarom is geluk een kortstondige ervaring, terwijl zingeving veel langer blijft.Ons levensverhaal vertellen is een deel van nalatenschap. We kunnen nalatenschap ook vormgeven door middel van onze inzet.Waarmee zou jij de wereld een stukje beter en mooier willen maken? Waar ben jij goed in, waar is je hart vol van of wat heb jij aan waardevols ingezien dat je aan anderen wilt meegeven? Iets dat als een waarheid in je klinkt, waar jij echt in gelooft en van overtuigd bent omdat je hebt ervaren dat het zo is. Een doel waar je je eindeloos voor in zou kunnen zetten omdat het én goed is voor iets buiten jou, maar ook omdat het jou een goed gevoel geeft.
Er popt vast iets in je hoofd op. Jij hebt ook een belangrijk verhaal om te vertellen, een inzicht wat waardevol is om je je voor in te zetten!

Een voorbeeld van iemand in mijn omgeving die op deze manier zich inzet, is een moedige vriendin van mij. Ze heeft ingezien hoe moeilijk het is voor haar en haar hoogbegaafde dochter om de juiste ondersteuning en begrip te krijgen en gaat een bureau oprichten om ouders in dezelfde situatie deze weg te besparen.
Ik wens je een zinvol weekend!

Warme groet,

Elise van Schaik
Zingevingscoach | Geestelijk verzorger | Trainer  bij Tijd voor Zin!