Blog

Blog

Vrijdagmiddag: tijd voor zin!

Het is vrijdagmiddag! Een mooi moment om te kijken waar je staat.

Omdat er zoveel speelt in de maatschappij, wil ik hier eerst even aandacht aan geven. We ervaren sinds jaren een opstapeling van situaties die voorbij onze macht gaan, maar die veel bij ons aan het wankelen brengen. Het tornt aan de geruststellende vanzelfsprekendheid van ons leven en onze toekomst. Steeds meer mensen vertellen mij over onzekerheid, spanning, een gevoel van leegte en inspiratieloosheid. Gevoelens die in je systeem kruipen en knagen aan zingeving. Juist bij moeilijke momenten is aandacht voor zingeving belangrijk.

Weet jij wat er voor jou echt toe doet en besteed je daar voldoende tijd aan? Weet jij waar je van opbloeit en waar je waarde mee kunt toevoegen?

Het zijn belangrijke vragen. Maar toch weten veel mensen het antwoord niet. Wanneer we geen contact hebben met wat ons motiveert of we maken moeilijke situaties mee, drijven we weg van zingeving en neigen we naar extrinsieke motivatie. Bij extrinsieke motivatie handelen we in reactie op gebeurtenissen. We komen in actie om datgene te doen wat van ons verwacht wordt. Er is bij deze houding meer oog voor verplichtingen dan voor wat ons goed doet.
Omdat we een groot gedeelte van ons leven aan werk besteden, wil ik me richten op zingeving in jouw werksituatie. Heb jij veel momenten op je werk waarin je iets doet omdat het van je verwacht wordt? Je pakt de actiepunten uit die vergadering op, maar met tegenzin. Je belt die klanten na, maar je moet je ertoe zetten. Van medewerkers, managers, tot directeuren: extrinsieke motivatie komt in alle lagen van een organisatie voor. Vaak is de motivatie salaris, het behouden van een baan of het krijgen van waardering. Extrinsieke motivatie heeft nog een nadeel: er is eerder een neiging om de aandacht te richten op minder sterke kanten en wat er fout gaat. Niet een heel inspirerende houding dus.

Als we iets inzien momenteel, is het dat het leven kostbaar is. De tijd die we hebben willen we het liefst spenderen met fijne mensen en met bezigheden die ons blij maken. We willen werk dat ons het gevoel geeft: ik doe waar ik in geloof, dit is wat ik te bieden heb en wat ik wil neerzetten in de wereld. Organisaties willen het liefst intrinsieke gemotiveerde medewerkers. Dit vraagt dat zij een waarden gestuurde organisatie worden met daadwerkelijk dienend leiderschap. En daar valt nog veel te halen. Niet taken, doelen en cijfers staan centraal, maar jij! Dit vraagt leidinggevenden die echt luisteren naar wat er bij jou leeft: naar waar je blij van wordt, maar juist ook als er privé dingen spelen. Een organisatie die mogelijkheden biedt om jouw inzicht te vergroten in wat jou drijft. Die ruimte en vertrouwen geeft om jou op de manier te laten werken die bij jou en je kwaliteiten past. Een waarden gestuurde organisatie versterkt jouw groei: jouw eigenwaarde, motivatie, verantwoordelijkheid, samenwerkend vermogen, creativiteit, voldoening en veerkracht bij uitdagingen. En om de cijfers er dan toch bij te halen: het is fantastisch voor de omzet!
Een sterke zingeving maakt het verschil tussen extrinsiek of intrinsiek gemotiveerde medewerkers!

Ik geef jullie een prachtige quote mee voor dit weekend:

The meaning of life is to find your gift. The purpose of life is to give it away.
– Pablo Picasso

Een zingevend weekend gewenst!

Warme groet,

Elise van Schaik
Specialist in zingeving
Coach | Geestelijk verzorger | Trainer | Ritueelbegeleider bij Tijd voor Zin!