Blog

Blog

Vrijdagmiddag: tijd voor zin!

Het is een lenteachtige vrijdagmiddag. De zon, de bloesem: het geeft zin om dit weekend eropuit te gaan! Het doet me denken aan een tekst van Stef Bos: ‘Gooi de ramen open, laat de wereld binnen. De winter geeft zich over, de lente kan beginnen.’

Met de week bijna afgerond en het weekend voor de boeg, is het weer een mooi moment om even te bezinnen. Neem ergens vandaag eens tien minuten de tijd om – zittend op een rustige plek in de zon – na te gaan hoe je erbij zit: hoe gaat het met je? Sta jezelf die tien minuten voor jezelf toe…

Het helpt om eerst eens naar jouw directe lichamelijke en geestelijke gewaarwordingen in het hier en nu te gaan. Zijn er emoties of gedachten die bij je opkomen?… Hoe voelen die emoties en gedachten?… Zijn ze prettig of niet?… Houden ze verband met waar je momenteel in je leven (privé of werk) mee bezig bent?…
Haal nu eens een moment in je herinnering waarop je volledig samenviel met jezelf en geluk ervaarde… Dat kan van alles zijn: een strandwandeling, een bijzonder gesprek, een werkopdracht. Zijn er voldoende van deze momenten in je leven of zou je er meer van willen?… Registreer wat er in je opkomt… Rond af door jezelf een compliment te geven dat je deze tijd aan jezelf besteed.
Laat dit reflectiemoment later dit weekend nog eens op luchtige wijze door je gedachten gaan. Ga je nog het pad in je leven dat je wilt gaan? Of wil je je heroriënteren? Denk er niet te hard over na, maar vertrouw erop dat er vanzelf antwoorden in je opkomen. Nu of op een later moment.

Hoe meer je dit soort momenten hebt, hoe bewuster je je bent van jouw zingeving, hoe meer je jouw leven zult inrichten in overeenstemming met wie je bent en wat voor jou belangrijk is in het leven en hoe steviger jouw fundament om op terug te vallen als er een uitdaging in je leven komt die jouw zingeving raakt. In positieve of negatieve zin.

Zingeving kan gaan spelen als je gepest wordt op school. Of als je aan de vooravond van een belangrijke verandering in je leven staat zoals trouwen of beseffen dat je zwanger bent. Burn-out raakt. Van werk wilt veranderen. Er iets in je sluimert in de trant van ‘Ik mis iets in mijn leven, maar weet niet wat’. Een belangrijk iemand overlijdt. Een maatschappelijke situatie. In al deze gevallen komt zingeving op: wat vind ik belangrijk in het leven, hoe wil ik leven, hoe geef ik betekenis aan deze gebeurtenis/hoe geef ik het een plaats, …. Zingeving is onze basis, onze inspiratie, krachtbron, hoop van waaruit wij leven.

Quote van de week:

Wanneer het leven op z’n kop staat, minder vanzelfsprekend is dan het leek te zijn, en ons voor morele dilemma’s plaatst, juist dan rijst de vraag naar doel en zin. Hoe kunnen we richting vinden en wat is het juiste om te doen?
– Christa Anbeek

Ik wens iedereen een zonovergoten en zingevend weekend toe!

Warme groet,

Elise van Schaik
Specialist in zingeving
Coach | Geestelijk verzorger | Trainer | Ritueelbegeleider bij Tijd voor Zin!