Blog

Blog

Vrijdagmiddag: tijd voor zin!

Het is vrijdagmiddag. Weer een mooi moment om even stil te staan bij hoe jouw leven verloopt. Of je doet waar je blij van wordt. Tijd voor Zin!

Zingeving is er zolang er mensen op deze aardbol rondlopen. Zodra wij mensen konden denken, hadden we behoefte aan een vorm van religie, aan het geven van betekenis aan ons leven en ons handelen. Dat is vandaag de dag niet anders. Zingeving is de reden dat we ons bed uit komen en de taken van die dag oppakken. De reden dat we onze auto of fiets iedere dag weer richting ons werk sturen. Omdat we het gevoel hebben dat ons werk ergens nuttig voor is, dat het ons voldoening geeft. Is dat niet zo, dan zouden we ons werk op de lange duur niet volhouden.

Wat wij zinvol vinden, verschilt sterk per persoon en per moment. In grote lijnen zullen we langere tijd dezelfde waarden belangrijk vinden. Voor mij zijn de waarden ‘verbinding met mens en natuur’ en ‘contact met levensbeschouwing’ belangrijk – en dat zal het gedurende langere tijd blijven. Denk maar even kort na: wat is voor jou belangrijk in het leven?
Maar in detail kan zingeving verschillen. Gebeurtenissen kunnen invloed hebben op waar voor jou de nadruk ligt. Denk maar eens aan het verlies van een dierbare naaste. Dan besef je weer even hoe belangrijk het is om jouw partner, kind, moeder of vriend te waarderen en voldoende tijd met ze door te brengen. Of om niet die dingen uit te stellen die je belangrijk vindt. Want je weet nooit hoe het leven loopt. Ook een jaargetijde kan invloed hebben. Als ik vandaag naar buiten kijk, schijnt de zon en zie ik overal krokussen en sneeuwklokjes opkomen. Alleen al door dit beeld voel ik een tinteling van blijdschap – van nieuwe zin. Ik denk dat dit ook voor jou zo werkt. Zin in de lente, in warm weer, zonnige vakantietrips en nieuwe activiteiten op te pakken!
Dus wat is zingeving voor jou? Het is iets waar je steeds even bij stil moet staan. Het vraagt maar een kort moment – plan het in op een standaard moment van je dag- of weekritme. Als je ’s avonds in bed ligt en nog even nadenkt over je dag. Of elke vrijdagmiddag, bij een bakje koffie. Ga na hoe je in je vel zit. Of je nog bezig bent met waar je mee bezig wilt zijn. Zie het als het verzorgen van een plant: je zet het in de zon en geeft het steeds wat water en aandacht, waardoor de plant gaat bloeien. Zo zal je bij herhaaldelijke aandacht voor jouw zingeving steeds beter zicht krijgen op wat voor jou belangrijk is en kun je gemakkelijker keuzes maken die hiermee in overeenstemming zijn. Het resultaat is dat je gelukkiger bent! 

Quote van de week: 

“Your time is limited, so don’t waste it living someone else’s life. Don’t be trapped by dogma – which is living with the results of other people’s thinking. Don’t let the noise of others’ opinions drown out your own inner voice. And most important, have the courage to follow your heart and intuition. They somehow already know what you truly want to become. Everything else is secondary.”

(Steve Jobs, 12 juni 2015 commencement speech bij de Stanford University)

 

Ik wens je een fijn – zinvol – weekend!

Warme groet,

Elise van Schaik
Specialist in zingeving
Coach | Geestelijk verzorger | Trainer | Ritueelbegeleider bij Tijd voor Zin!