Blog

Blog

 


Vrijdagmiddag: tijd voor zin!
Het is vrijdagmiddag. Nog even en we gaan het weekend in. Dit is een mooi moment om kort terug te blikken op je afgelopen week en vooruit te kijken naar wat je in het weekend van plan bent te gaan doen. Een moment om even je gedachten op te maken of je bezig bent met de dingen waar je mee bezig wilt zijn. Of je voldoende tijd besteed aan wat voor jou belangrijk is. Even Tijd voor Zin!

Quote van de week: 

‘Zin gaat niet slechts over een levensvisie, maar over een levenswijze.’ (C. Anbeek)

Zingeving. Hoeveel boeken er ook over dit onderwerp geschreven worden en hoeveel onderzoek er ook naar wordt gedaan: zingeving blijft abstract – een mooi idee – tenzij je het zelf in de praktijk brengt. Maak van een levensvisie een levenswijze. Want zingeving is belangrijk! 
Het komt onze fysieke gezondheid ten goede. Het bepaalt hoe goed we in ons vel zitten, hoe creatief en succesvol we zijn. Bovendien maakt een sterke zingeving ons weerbaarder bij uitdagingen.

 

Nelson Mandela

Neem Nelson Mandela. Na 27 jaar gevangenisstraf en dwangarbeid was hij geen gebroken man. Ja, hij was veranderd. Van iemand die bereid was om de wapens op te pakken om de apartheid te bevechten, naar een aimabele wijze man met een missie. Iemand waarvan meermaals na ontmoetingen werd gezegd dat hij een diepe indruk op diegene had gemaakt. Wat volgde is geschiedenis: Nelson Mandela werd de eerste democratisch gekozen gekleurde president van Zuid-Afrika, schafte de apartheid af, ontving de nobelprijs voor de vrede en werd een icoon en voorbeeld voor velen.

 

Terug naar jou

Terug naar ons eigen leven. Misschien is jouw leven minder veelzeggend en invloedrijk als dat van Nelson Mandela. Maar laten we hem als voorbeeld nemen van wat zingeving voor jou kan betekenen. Het gaat erom dat je het gevoel hebt dat je leven ertoe doet. Dat jouw aanwezigheid, jouw bijdrage, waardevol is. En dat wat je doet, klopt met wie jij bent en waar jij in gelooft. 

Dus neem op deze vrijdagmiddag even de tijd om de balans op te maken. Hoe was je week? Heb je dingen gedaan waar je trots op bent, die je blij maakten? Wat waren deze dingen en waarom gaven die je een goed gevoel? Wil je hier volgende week meer van doen? En voor wat betreft jouw weekend: heb je genoeg tijd ingepland om te kunnen besteden aan wat voor jou belangrijk is? Welke dingen denk je dan aan? 

Ik wens je een fijn – zinvol – weekend!

Warme groet,

Elise van Schaik
Specialist in zingeving
Coach | Geestelijk verzorger | Trainer | Ritueelbegeleider bij Tijd voor Zin!